satusabah

Makam (kubur) Bawah Air Pertama di Dunia

Awalnya Neptun Memorial Reef dikenali sebagai Atlantis Memorial Reef yang merupakan makam bawah air. Terletak 3.25 km sebelah timur dar...


Awalnya Neptun Memorial Reef dikenali sebagai Atlantis Memorial Reef yang merupakan makam bawah air. Terletak 3.25 km sebelah timur dari Key Biscayne di Miami, Florida, ini menjadi karang terbesar di dunia yang dibuat oleh manusia. Luasnya merangkumi lebih daripada 65,000 meter persegi di dasar laut, pada kedalaman 40 meter.


Di sini, anda boleh menyimpan abu pembakaran mayat orang yang anda cintai dalam bentuk cetakan. Seorang penyelam akan meletakkan abu yang telah dicetak dan mengamankannya di karang. Sebuah plat tembaga dan gangsa kemudian dipasang di sebelah cetakan dan anda juga boleh memberi gambar pada pemasangan tersebut.

Projek ini awalnya hanya bertujuan untuk membuat replika "Kota Hilang Atlantis", tetapi kemudian beralih ke destinasi yang lebih menguntungkan dengan menjadikannya kuburan bawah air pertama di dunia dan taman memorial.

Baru setengah hektar makam yang telah dibina, jika sudah selesai luas makam bawah air itu akan termasuk 16 hektar. Menariknya, taman memorial ini direka mirip Bandar Hilang Atlantis yangdisokong adanya simbol patung gangsa singa, patung kerang dan bintang laut.


Seperti dipaparkan, akan ada jalan bawah air yang mengarah ke spot utama seperti bangku-bangku dan patung. Untuk peringkat awal, pengelola menganggarkan bahawa akses tersebut akan mampu menampung 850 orang. Namun, tujuan akhirnya adalah lebih daripada 125,000 orang. - Sumber
Loading...

Related

Pelik 2002508633760710978

PEMASARAN SATU SABAH
ISU PANAS 1MDB

Jumlah Paparan Halaman

POPULAR

Recent

Comments

Connect Usitem