satusabah

Pengikut 'Sultan Sulu' diberkas

Lahad Datu: Seorang lelaki yang mengaku dirinya diberi kuasa oleh 'Sultan Sulu' untuk mengurus kaum Suluk di daerah ini diberk...


Lahad Datu: Seorang lelaki yang mengaku dirinya diberi kuasa oleh 'Sultan Sulu' untuk mengurus kaum Suluk di daerah ini diberkas dalam satu operasi khas diselaraskan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) di kampung Long Danau, Jalan Silabukan, awal pagi tadi.

Ketua Pengarah ESSCOM Datuk Mohammad Mentek berkata, berdasarkan maklumat Bahagian Pertahanan ESSCOM, lelaki yang hanya memiliki salinan kad pengenalan berusia 57 tahun itu ditahan kerana memasang bendera 'Kesultanan Sulu' yang dikhuatiri boleh mempengaruhi kaum Suluk di negeri ini. 

Mohammad berkata, pihak ESSCOM mengesan bendera yang dipasang di rumah lelaki berkenaan ketika angota keselamatan ESSCOM diketuai pegawai memerintah 18 Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) melakukan rondaan pada Ahad lalu. 

"Anggota kita yang membuat rondaan melihat ada bendera Kesultanan Sulu dipasang di salah satu rumah di kampung terbabit yang menimbulkan curiga.


"Berikutan itu, anggota keselamatan melaporkan kepada Bahagian Pertahanan ESSCOM," katanya.

Katanya, satu platun turut dianggotai komando VAT69 mengepung sebelum menggeledah rumah berkenaan, kira-kira jam 5.30 pagi tadi. 

Lelaki itu kemudian ditahan dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Lahad Datu untuk siasatan lanjut. 

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Pengikut_SultanSulu_diberkas/Article/index_html
Loading...

Related

Suluk Sabah 7746014729711698948

PEMASARAN SATU SABAH
ISU PANAS 1MDB

Jumlah Paparan Halaman

POPULAR

Recent

Comments

Connect Usitem