satusabah

Susulan Kes Penculikan di Semporna : 22 individu ditahan untuk bantu siasatan

Kota Kinabalu: Polis percaya lapan daripada 22 individu yang ditahan susulan kes culik di Singamata Reef Resort, Semporna, minggu lalu...


Kota Kinabalu: Polis percaya lapan daripada 22 individu yang ditahan susulan kes culik di Singamata Reef Resort, Semporna, minggu lalu, ‘berkepentingan’ dalam membantu merungkai kes berkenaan.

Difahamkan, lapan individu terbabit yang sebahagian besarnya wanita, dipercayai mempunyai maklumat tertentu yang amat diperlukan polis bagi melengkapkan siasatan.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib, berkata semua 22 individu berusia 16 hingga 60 tahun termasuk tujuh wanita, ditahan dalam operasi berasingan sekitar Semporna oleh pasukan keselamatan sejak seminggu lalu.

Lapan individu yang berkepentingan kepada polis itu direman sehingga 17 April ini, manakala selebihnya akan diserahkan kepada Jabatan Imigresen. Hanya tiga daripada 22 individu itu memiliki dokumen sah dengan 15 ditahan di resort berkenaan dan selebihnya sekitar Semporna serta pulau berhampiran,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Sabah, semalam.

Dalam kejadian jam 10.30 malam Rabu lalu, empat lelaki bertopeng dan bersenjata api menyerbu resort itu sebelum masuk ke bilik pekerja dan melarikan Marcy Dayawan, 40, wanita Filipina yang bekerja sebagai pelayan tetamu, manakala tiga lagi menunggu dalam bot.

Ketika menuju ke bot, penculik turut membawa bersama pelancong China, Gao Huayun, 29, yang kebetulan berada di luar bilik penginapannya berhampiran bot kumpulan terbabit.

Sumber : http://www.bharian.com.my
Loading...

Related

warga china diculik 3759347236632877952

PEMASARAN SATU SABAH
ISU PANAS 1MDB

Jumlah Paparan Halaman

POPULAR

Recent

Comments

Connect Usitem