satusabah

Kunak : Tiada Perintah Berkurung - Datuk Seri Khadlid

TAIPING, 27 Jun - Polis sedang memburu beberapa lagi anggota kumpulan pengganas Sulu yang terbabit dalam insiden pencerobohan di Lahad D...

TAIPING, 27 Jun - Polis sedang memburu beberapa lagi anggota kumpulan pengganas Sulu yang terbabit dalam insiden pencerobohan di Lahad Datu, Sabah pada Februari tahun lepas.

Ketua Polis Negara Datuk Seri Khalid Abu Bakar berkata ia susulan tangkapan enam individu dalam operasi khas sekitar daerah Kunak di Sabah, Rabu lepas kerana disyaki menganggotai kumpulan terbabit.

"Enam orang yang kita tangkap di kawasan Kunak, Sabah itu kekal jumlahnya, walaupun ada lagi sasaran yang sedang kita buru. Saya percaya mereka (anggota kumpulan) tak akan lari ke mana dan hanya tunggu masa untuk diberkas," katanya.

Berhubung dakwaan perintah berkurung dilaksanakan di Kunak ketika ini, Khalid menafikan perkara itu.

Seorang anggota polis berpangkat koperal antara enam ditahan dalam operasi itu oleh Cawangan Khas Bukit Aman dan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom).

Kesemua mereka ditahan mengikut Seksyen 124 (C) Kanun Keseksaan dan akan disiasat di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA).

Pada Februari tahun lepas, sekumpulan pengganas bersenjata menceroboh Lahad Datu dan berlaku pertempuran yang mengorbankan nyawa 10 anggota pasukan keselamatan Malaysia, iaitu lapan polis serta dua tentera.

-BERNAMA
Loading...

Related

polis diraja malaysia 2271736197838202316

PEMASARAN SATU SABAH
ISU PANAS 1MDB

Jumlah Paparan Halaman

POPULAR

Recent

Comments

Connect Usitem