satusabah

Semasa : Suri Rumah Kerugian RM30,000 Selepas di Beg Tangannya Dicuri Ketika Tarawih

Suri Rumah Kerugian RM30,000 Selepas di Beg Tangannya Dicuri Ketika Tarawih SEGAMAT - Seorang suri rumah yang tinggal di Jalan Muar, ...

Suri Rumah Kerugian RM30,000 Selepas di Beg Tangannya Dicuri Ketika Tarawih


SEGAMAT - Seorang suri rumah yang tinggal di Jalan Muar, dekat sini, kerugian kira-kira RM30,000 apabila beg tangan yang dibawanya ke masjid untuk menunaikan solat tarawih dicuri.

Dalam kejadian kira-kira jam 10.15 malam kelmarin, suri rumah berkenaan yang hanya ingin dikenali Idah, 50an, berkata, sepanjang Ramadan ini, dia dan suaminya sering solat berjemaah dan bertarawih di sebuah masjid di Jalan Muar, di sini.

“Saya sedar beg tangan saya tidak ada selepas selesai menunaikan solat tarawih kira-kira pukul 10.15 malam dan ketika itu ramai juga jemaah wanita yang datang. Beg tersebut saya letakkan di hadapan saf wanita.

“Di dalam beg tersebut ada barang kemas dan wang tunai milik saya dan saya risau meninggalkan barangan tersebut di rumah kerana hanya tinggal saya dan suami berdua sahaja di rumah,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Menurutnya, dia merasakan lebih selamat membawa semua barang kemas dan wang tunai tersebut ke masjid dan tidak menyangka ada individu yang tergamak mencuri di dalam rumah ALLAH ketika jemaah lain sedang beribadah.

Akibat kejadian tersebut, dia kehilangan barangan kemas seperti gelang tangan, rantai leher, loket emas, kunci rumah, dokumen-dokumen penting seperti identiti pengenalan diri dan kad bank.

“Jumlah kerugian tersebut saya anggarkan sebanyak RM30,000. Ketika kejadian juga, saya bersolat di saf paling hadapan dan berhampiran pintu ke tempat mengambil air sembahyang dan menjadi kebiasaan jemaah wanita di sini untuk meletakkan beg mereka di hadapan sejadah masing-masing.

“Pada rakaat ke-17 solat tarawih, saya seperti terperasan kelibat manusia melintas di hadapan saya ketika sedang sujud namun tidak menganggap ia sesuatu yang mencurigakan sehinggalah saya menyedari kehilangan beg saya,” katanya.

Bimbang kejadian serupa menimpa jemaah lain, Idah kemudiannya membuat satu laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Segamat dan reda atas kehilangan beg tangannya itu pada bulan yang mulia ini.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Segamat, Superintendan Mohd Kamil Sukarmi, mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian tersebut dan siasatan juga sedang dijalankan. - SINAR HARIAN
Loading...

Related

Perompak 4901851371414825971

PEMASARAN SATU SABAH
ISU PANAS 1MDB

Jumlah Paparan Halaman

POPULAR

Recent

Comments

Connect Usitem