satusabah

Berita Sabah | Syabu Ditapuk Dalam Periuk Tetap juga 'Kedapatan'

Berita Semasa | Kemaskini Kes Penyeludupan dadah di Negeri Sabah Bawah Bayu Bentuk Syabu Tahniah diucapkan kepada Jabatan Kastam D...

Berita Semasa | Kemaskini Kes Penyeludupan dadah di Negeri Sabah Bawah Bayu

Berita sabah
Bentuk Syabu
Tahniah diucapkan kepada Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Negeri Sabah atas kejayaan Terbaru menafikan percubaan membawa masuk dadah jenis “metamphetamine” atau juga lebih sinonim dengan nama "ais", "batu" dan "syabu"  di Sabah.

Kes terbaru melibatkan seorang warga China yang tiba dengan penerbangan pesawat MH385 daripada Hongkong secara transit sebelum meneruskan perjalanan ke Kuala Lumpur melalui Terminal Dua.

Taktik seorang wanita warga China menyembunyikan dadah jenis syabu dengan menyorokkannya dalam sebuah periuk nasi tidak berjaya selepas Pihak Kastam Sabah menjalankan pemeriksaan ke atas wanita tersebut

Pengarah Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Sabah Datuk Dr Janathan Kandok  berkata, anggaran nilai pasaran syabu berkenaan mampu mencecah RM265,000.
Menurut beliau, JKDM Sabah percaya modus operandi dijalankan suspek adalah dengan menggunakan taktik menyorok kesemua bungkusan itu di bahagian tepi periuk nasi dibawanya bagi mengaburi mata penguatkuasa.

“Suspek juga dipercayai menjadikan Sabah sebagai transit penerbangannya ke ibu negara sebelum dia ditahan di LTAKK kelmarin,” katanya sambil menambah, siasatan masih dijalankan ke atas kes itu sama ada ia membabitkan sindiket atau sebaliknya.

Wanita itu kini ditahan mengikut Seksyen 39B (1) (a) Akta Dadah Berbahaya 1952
.


**CAKAP SABAH
Selama ini ingatkan Syabu diperolehi dari negara jiran Filipina kemudian dibawa masuk ke Sabah untuk pasaran tempatan kerana mereka yang sering dikaitkan dengan syabu. Mungkin syabu yang ditangkap GRED A sementara syabu yang dari sana gred rendah. 

Di Kampung Air Penjual Rokok + Syabu kasih OPERASILAH durang sebab ramai yang mengeluh apabila berkunjung ke pasar malam Kampung Air rasa macam enda selamat disebabkan kewujudan durang di depan Supermarket Najib  macam lain-lain meningu sama urang.  Bikin takut bah !! -anne-
Loading...

Related

Syabu 235603266500615144

PEMASARAN SATU SABAH
ISU PANAS 1MDB

Jumlah Paparan Halaman

POPULAR

Recent

Comments

Connect Usitem