satusabah

BERITA TERBARU MH17 22/08/2014 | SELAMAT KEMBALI KE BUMI MALAYSIA

22 Ogos 2014 : Hari Berkabung Seluruh Rakyat Malaysia Solat jenazah hadir dan solat jenazah ghaib bagi mangsa nahas pesawat Pener...

22 Ogos 2014 : Hari Berkabung Seluruh Rakyat Malaysia

Solat jenazah hadir dan solat jenazah ghaib bagi mangsa nahas pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH17 yang beragama Islam akan diadakan secara serentak di seluruh negara selepas solat Jumaat.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, pasukan pengurusan jenazah Muslim bagi rakyat Malaysia yang terdiri daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dah Kor Agama Angkatan Tentera (Kagat) selamat memandikan, mengkafankan dan menyembahyangkan 11 jenazah tersebut di Amsterdam.

"Setibanya jenazah di Malaysia yang diberikan penghormatan negara, kita akan mengadakan solat jenazah hadir dan solat jenazah ghaib secara serentak di seluruh negara selepas solat Jumaat pada Jumaat, 22 Ogos.

"Solat jenazah hadir khusus bagi masjid yang menerima jenazah untuk tujuan disolatkan pada waktu ketibaan jenazah di destinasi pengkebumian, manakala solat jenazah ghaib boleh diadakan sebaik sahaja mendengar maklumat jenazah telah dimandi dan dikafankan," katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Sebanyak 20 jenazah yang terdiri daripada penumpang dan anak kapal MH17 akan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada pagi Jumaat.

Jamil Khir berkata, setakat ini dua jenazah yang dipersetujui oleh pihak keluarga untuk dikebumikan di tanah perkuburan Islam Presint 20 Putrajaya, solat jenazah hadir akan diselaraskan di Masjid Putra, Putrajaya.

"Manakala bagi jenazah Muslim yang dibawa terus ke negeri masing-masing, jenazah akan disolatkan di peringkat negeri dan permukiman masing-masing," katanya.

Menurut Jamil Khir, Jakim bersama Jabatan Agama Islam Negeri-negeri berkaitan akan berperanan sepenuhnya untuk pengurusan solat jenazah dan urusan pengebumian jenazah Muslim sehingga majlis selesai.

Katanya, Jakim menyediakan dua imam pengiring bagi setiap jenazah Islam untuk membantu menguruskan solat jenazah, bacaan talkin dan tahlil.

Sementara itu beliau berkata, seluruh masjid di seluruh Malaysia diminta untuk mengadakan solat jenazah ghaib secara serentak sebaik sahaja selesai solat Jumaat.

"Di peringkat negara, solat jenazah ghaib akan diadakan secara langsung di Masjid Putra, Putrajaya. Semua masjid juga digalakkan untuk mengadakan majlis tahlil selepas solat jenazah.

"Saya ingin menyeru seluruh rakyat Malaysia yang beragama Islam untuk sama-sama menunaikan solat jenazah ghaib di masjid-masjid peringkat negeri dan komuniti," tambah Jamil Khir.

Maklumat lanjut, umat Islam boleh merujuk kaifiat solat jenazah ghaib melalui laman web Jakim di www.islam.gov.my -Mstar Online-
Loading...

Related

tragedi mh17 29934003917288991

PEMASARAN SATU SABAH
ISU PANAS 1MDB

Jumlah Paparan Halaman

POPULAR

Recent

Comments

Connect Usitem