satusabah

TERKINI : POLIS FILIPINA TAHAN SUSPEK YANG LAKUKAN PENCULIKAN DI RESORT NEGERI SABAH

Anggota ABU SAYYAF  Mobin Hailil SUSPEK DALAM SIRI PENCULIKAN DI PUSAT PERANGINAN NEGERI SABAH. MANILA: Polis Filipina berkata pada hari ...

Anggota ABU SAYYAF Mobin Hailil SUSPEK DALAM SIRI PENCULIKAN DI PUSAT PERANGINAN NEGERI SABAH.

MANILA: Polis Filipina berkata pada hari Rabu (27 Ogos) mereka telah menahan seorang militan Filipina yang disyaki mengambil bahagian dalam sekurang-kurangnya satu penculikan di pusat peranginan di Sabah.

Beratus-ratus anggota unit pasukan khas polis telah dikerahkan untuk menangkap ahli Abu Sayyaf Mobin Hailil di sebuah kampung terpencil di kepulauan Tawi-Tawi berhampiran sempadan laut Malaysia pada hari Selasa, kata mereka. "Apabila polis tempatan telah mengesannya kami telah dipanggil kerana akami tahu mereka (kumpulan Au Sayyaf) akan bertindak balas.

Suspek, berasal Tawi-Tawi dan "pemimpin" ahli Abu Sayyaf berpusat di pulau itu, tidak menentang penangkapan tetapi handgun yang dimuatkan dan bom tangan telah dirampas darinya, tambah Napenas. 


Satu kenyataan polis Filipina berkata Hailil, juga dikenali sebagai Kahumbo, telah "terlibat dalam penculikan dan pembunuhan" di pulau peranginan Mabul, Sabah kira-kira 150 kilometer (90 batu) dari Tawi-Tawi rumah Hailil ini. Walau bagaimanapun, ia tidak memberikan maklumat jenayah yang didakwa beliau. Jurucakap polis kebangsaan Kanan Penguasa Reuben Sindac tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen pada Rabu. 

Seorang anggota polis terbunuh dan seorang pegawai kedua diculik oleh lelaki bersenjata di resort menyelam, dari pulau Borneo, pada 12 Julai. The Star, sebuah akhbar Malaysia, pada hari Rabu memetik sumber perisikan yang tidak dinamakan sebagai berkata Hailil mungkin telah bertanggungjawab atas serangan itu, dan juga penculikan lain di kawasan itu. 

Pada bulan Jun, lelaki bersenjata Filipina merampas penternak ikan Malaysia dan Filipina pekerja dari ladang mereka di Sabah. Mereka belum lagi dibebaskan. 

Pada bulan Mei pengurus ladang ikan Cina telah diculik dari ladang, manakala pada bulan April pelancong wanita Cina dan seorang pekerja resort Filipina telah diculik. Ketiga-tiga dibebaskan. Pihak berkuasa tidak mendedahkan jika ransoms telah dibayar daripada ketiga-tiga mereka, tetapi penculik menuntut wang sebagai pertukaran pembebasan mereka. 

Abu Sayyaf merupakan kumpulan kecil militan yang dipersalahkan kerana serangan di Filipina tetapi pada masa kini kebanyakannya bertahan melalui penculikan untuk wang tebusan dan peras ugut. Ditubuhkan pada tahun 1990-an dengan sumber kewangan dari Al Qaeda, ia dipercayai mengadakan beberapa tebusan asing di pulau Filipina selatan Jolo, termasuk dua pemerhati burung Eropah dan seorang lelaki Jepun.

SUMBER : http://www.channelnewsasia.com/
Loading...

Related

Sabah 6588844980630843539

PEMASARAN SATU SABAH
ISU PANAS 1MDB

Jumlah Paparan Halaman

POPULAR

Recent

Comments

Connect Usitem