satusabah

Pesawat Perisik X-37B Milik US Kembali Ke Bumi Selepas 2 Tahun Penerbangan

Pesawat Perisik X-37B Milik US Kembali Ke Bumi Selepas 2 Tahun Penerbangan Sebuah pesawat rahsia Amerika Syarikat (AS) yang telah meng...

Portal Satu Sabah
Pesawat Perisik X-37B Milik US Kembali Ke Bumi Selepas 2 Tahun Penerbangan
Sebuah pesawat rahsia Amerika Syarikat (AS) yang telah mengelilingi dunia sejak dua tahun lalu mendarat di kem tentera Vandenberg pada Jumaat.

Pesawat yang dikenali sebagai X-37B mendarat pada pukul 9.24 pagi di kem tentara udara AS selepas didakwa melakukan tugas rahsia dari udara.

Berikutan itu, misi rahsia selama 674 hari pesawat berkenaan kini menjadi perkara yang ingin diketahui pelbagai pihak sama ada di AS atau dari luar.

Sesetengah pakar menyifatkan pesawat yang membawa keperluan intipan telah selesai melakukan tugasnya seperti di dalam filem James Bond.


Wujud juga teori bahawa pesawat tanpa pemandu berkenaan telah selesai melakukan intipan terhadap pesawat negara lain yang berada di udara termasuk mengintip makmal satelit China.

The US air force’s first unmanned re-entry spacecraft landed at Vandenberg Air Force Base in California.

Terdapat yang mendakwa, pesawat itu hanya menjalani eksperimen terhadap orbit.

X-37B merupakan pesawat intipan kedua yang dibina sejak 1999 untuk melakukan misi rahsia dari udara.

Pesawat itu mempunyai ketinggian 2.8 meter dan 8.8 meter panjang. Ia bergerak menggunakan kuasa solar ketika berada di udara.


Loading...

Related

usa 6550292629411103768

PEMASARAN SATU SABAH




ISU PANAS 1MDB

Jumlah Paparan Halaman

POPULAR

Recent

Comments

Connect Us







item