satusabah

JABATAN BOMBA TAWAU KESAL DIHALANG PENDUDUK KAMPUNG JALANKAN TUGAS

TAWAU: Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) Tawau kesal dengan sikap penduduk kampung yang bertindak menghalang pasukan bantuan daripada m...

TAWAU: Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) Tawau kesal dengan sikap penduduk kampung yang bertindak menghalang pasukan bantuan daripada menjalankan tugas membantu proses pemadaman kebakaran.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Rudy Fredzek dalam kenyataan kepada media berkata, pasukan bantuan telah dihalang dan di provokasi dalam kejadian kebakaran di Lorong Hj Sundu, Batu 2, Jalan Apas pada petang Isnin.

BERITA NEGERI SABAH
Gambar Hiasan
Menurutnya, perkara itu tidak sepatutnya berlaku dengan penduduk kampung seharusnya memberi ruang kepada pasukan bantuan yang tiba untuk membantu mereka dan bukan bertindak menghalang serta mencetuskan provokasi.

“Pada mulanya pihak bomba mendapat kerjasama yang baik daripada penduduk kampung terlibat, walau bagaimana pun apabila pasukan bantuan yang cuba masuk mereka telah dihalang dan diprovokasi.

“Pasukan bantuan telah dilontar batu dan diserbu oleh penduduk kampung di kawasan berdekatan dan kita kesal dengan sikap seperti ini,’’ katanya.

Dalam kejadian yang berlaku kira-kira jam 4.06 petang itu, sebanyak lebih 20 buah rumah musnah terbakar dengan kebakaran hanya dapat dikawal pada jam 5.19 petang.

Menurut Rudy, kekuatan keanggotaan dalam operasi itu adalah seramai 33 orang bersama empat jentera, empat utiliti dan turut dibantu pasukan polis, Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) dan Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB). 

“Setiba di tempat kejadian, kebakaran telah memusnahkan tiga buah rumah, dengan keadaan cuaca berangin menyebabkan api mudah merebak, kita bertindak menggunakan lapan pancutan untuk mengawal kebakaran,’’ ujarnya.

Sehubungan itu Rudy menasihatkan penduduk agar sentiasa memastikan perkakasan dapur dan rumah berada dalam keadaan baik bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini. -NEWSABAHTIMES

BAKAT BARU ANAK SABAH
Loading...

Related

Sabah 1595419206870767747

PEMASARAN SATU SABAH
ISU PANAS 1MDB

Jumlah Paparan Halaman

POPULAR

Recent

Comments

Connect Usitem