satusabah

PENJELASAN Berhubung Dakwaan Polis KK Bersubahat Samun Pelancong Jepun

Polis Kota Kinabalu Rabu menafikan anggotanya bersubahat dalam kes samun seorang pelancong Warga Jepun
Polis Kota Kinabalu pada Rabu menafikan anggotanya bersubahat dalam kes samun seorang pelancong lelaki warganegara Jepun di Lorong Haji Yaacob, Kampung Air, di sini, semalam seperti yang tersebar di laman sosial.

Ketua Polis Bandaraya Kota Kinabalu ACP M. Chandra (gambar) berkata dalam kejadian kira-kira 3 petang, sekumpulan individu telah merompak wang tunai bernilai RM1,500 serta mata wang asing 10,000 dan US$65 milik mangsa, Takashi Isihara, 34.

Beliau berkata semasa kejadian, mangsa yang baru selesai makan di sebuah restoran telah didatangi seorang wanita yang mengajaknya ke rumah penginapan wanita itu di tingkat dua, bangunan kedai.

"Sejurus tiba, terdapat empat lelaki di dalam rumah itu, dan seorang daripada mereka telah mengambil dompet mangsa.

“Mangsa dan suspek kemudian turun ke bahagian bawah rumah penginapan itu dan berlaku ketegangan kerana mangsa meminta suspek memulangkan duitnya," katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Melihat ketegangan itu, Chandra berkata, anggota narkotik yang kebetulan sedang membuat dokumentasi Op Tapis di situ, menegur mangsa dan suspek, sambil menunjukkan kad kuasa polis.

"Maklumat lanjut mengenai permasalahan itu cuba diperoleh daripada mangsa, tetapi tidak tercapai kerana masalah komunikasi," katanya.

Bagaimanapun, mangsa beranggapan anggota narkotik tersebut bersekongkol dengan penjenayah, lalu memuat naik video dan gambar kejadian itu di laman sosial, katanya.

Chandra berkata polis juga telah memaklumkan kepada Konsular Jepun di Kota Kinabalu, Shinji Urabayashi berhubung kedudukan sebenar insiden itu dan Urabayashi amat memahami serta berterima kasih atas profesionalisme polis menyelesaikan kes tersebut.

Beliau berkata polis telah menangkap kesemua suspek iaitu seorang wanita dan empat lelaki berumur 20 hingga 34 tahun awal pagi tadi dan merampas wang tunai yang disamun.
Loading...

Related

PDRM 6732505693325247306

PEMASARAN SATU SABAH
ISU PANAS 1MDB

Jumlah Paparan Halaman

POPULAR

Recent

Comments

Connect Usitem