satusabah

El Nino: Ular Cari Tempat Sejuk


Sebanyak 618 kes tangkapan ular direkod Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) di seluruh negeri ini sepanjang tempoh tiga bulan pertama tahun ini, kata Pengarah JPAM Pahang, Zainal Yusoff.

Beliau berkata tangkapan dibuat berdasarkan laporan orang ramai mengenai gangguan reptilia berkenaan yang berdarah sejuk.

“Kebanyakan kes membabitkan ular ditemui di dalam kediaman dan kenderaan,yang kemungkinan ular-ular ini mencari tempat sejuk untuk berlindung.

“Faktor cuaca panas juga mungkin antara penyebab ular lebih gemar masukke tempat lebih sejuk seperti kediaman,” katanya kepada Bernama.

Beliau berkata jumlah kes tertinggi direkod di Kuantan iaitu sebanyak 163 kes, Temerloh (96), Pekan dan Maran masing-masing (67), Jerantut (57), Raub (50), Bentong (46), Lipis (36), Rompin (21) dan Bera (15).

Sementara itu Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Pahang, Wan Mohd Nazlis Wan Ismail berkata pihaknya merekod 92 kes tangkapan ular di seluruh negeri sehingga hari ini tahun ini.

“Ia membabitkan 16 kes sepanjang Januari, Februari dan Mac masing-masing 25 kes manakala bagi April sehingga hari ini sebanyak 26 kes,” katanya.

-Bernama
Loading...

Related

ular 3876212457727874251

PEMASARAN SATU SABAH
ISU PANAS 1MDB

Jumlah Paparan Halaman

POPULAR

Recent

Comments

Connect Usitem