satusabah

Banjir kilat landa Beaufort

BEAUFORT -  Hujan lebat yang melanda daerah ini sejak petang semalam menyebabkan dua kampung iaitu Kampung Bakau dan kampung Tamalamgalong terjejas akibat banjir kilat.

Penolong Pegawai Dearah Pembangunan Beaufort Justinson Sondoh berkata, hujan lebat yang bermula kira-kira jam 7 malam, semalam itu turut mengakibat beberapa jalan termasuk Jalan Sipitang-Bukau dinaiki air dan menyebabkan kesesakan lalu lintas.

"Bagaimanapun jalan berkenaan (Jalan Sipitang-Bukau) masih boleh dilalui kenderaan.

"Setakat ini belum ada mangsa yang dipindahkan. Namun kita telah membuka pusat kawalan untuk persedian menghadapi sebarang kemungkinan," katanya ketika dihubungi Bernama.

Sementara itu, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia Sabah dalam kenyataan berkata, pihaknya  sedang memantau keadaan di beberapa lokasi di sekitar Kota Kinabalu termasuk memantau kawasan di daerah Penampang, Beaufort  dan Membakut, berikutan hujan lebat berkenaan.

Sementara itu, tinjauan Bernama di sekitar kawasan Kampung Bukau, Beaufort mendapati kebanyakan rumah di perkampungan itu telah dinaiki air berikutan hujan lebat yang berlarutan sehingga hari ini.

Seorang mangsa, Fiona Tang Sue Mei, 21, berkata kawasan rumah mereka mula dinaiki sejak semalam dan ia masih berlarutan sehingga hari ini ekoran hujan yang berpanjangan.

"Pada jam 10 malam tadi air mula menaiki kawasan tingkat bawah rumah. Namun keadaan banjir itu masih terkawal kerana apabila hujan berhenti, air di sekitar rumah kami akan surut dengan cepat," katanya.

Sementara itu, tinjauan Bernama di kawasan Sungai Padas, Beufort mendapati air mula melimpahi kawasan rendah di sekitar tempat itu namun masih dalam keadaan yang terkawal dan selamat kerana hujan telah berhenti. - Bernama
Loading...

Related

beaufort 2089610101897460292

PEMASARAN SATU SABAH
ISU PANAS 1MDB

Jumlah Paparan Halaman

POPULAR

Recent

Comments

Connect Usitem