satusabah

Bilik sewa murah untuk bujang

Kuala Lumpur: Kementerian Wilayah Persekutuan bercadang mewujudkan kediaman dengan kadar sewa rendah khusus untuk golongan belia bujang berpendapatan rendah di ibu kota.

Menterinya Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, usaha itu bertujuan membantu golongan berkenaan menyewa bilik pada kadar rendah iaitu dari RM50 hingga RM80 sebulan.

"Ini untuk membantu mereka yang bekerja di hotel, restoran dan dalam semua sektor perkhidmatan industri di Kuala Lumpur agar mampu menyewa bilik walaupun gaji rendah.

"Kami merancang membina rumah berkeluasan 650 kaki persegi setiap unit dan setiap unit akan mempunyai lima bilik, tandas dan ruang makan.

"Rumah ini juga akan dilengkapi kawasan meletak motosikal dan akan dibina berdekatan stesen LRT (Transit Aliran Ringan)," katanya pada sidang media selepas merasmikan upacara pecah tanah projek Persimpangan Pantai Sentral Park di sini, hari ini.

Persimpangan Pantai Sentral Park di Pantai Dalam sejauh 2.8 kilometer adalah laluan alternatif dengan kos pembinaan RM52 juta dijangka dapat mengurangkan kesesakan jalan raya sekitar ibu negara sehingga 30 peratus, dijangka siap Februari 2018 dan akan menghubungkan laluan ke Lebuhraya Pantai Baru (NPE), Lebuhraya Persekutuan, Lebuhraya Damansara-Puchong dan Kerinchi Link (Lebuhraya SPRINT).

Ia dibangunkan Amona Development Sdn Bhd dan IJM Land Berhad yang turut membangunkan projek perumahan di situ.

Tengku Adnan turut meminta kedua-dua pemaju menyediakan rumah mampu milik sebanyak 896 unit dengan harga RM245,000 ke bawah seunit bagi memberi peluang orang ramai memiliki kediaman di kawasan Pantai Sentral Park.
Loading...

Related

Info Semasa 8993249734269914053

PEMASARAN SATU SABAH
ISU PANAS 1MDB

Jumlah Paparan Halaman

POPULAR

Recent

Comments

Connect Usitem