satusabah

Hidung bernilai RM25.8j

London: Hidung seorang pakar menghidu keju di sini, diinsuranskan dengan nilai £5 juta (RM25.8 juta) selepas dia mendapat kerja sebagai mencium dan merasa keju cheddar.

Diane Cox, 48, baru memulakan pekerjaan sebagai pakar penilai keju di Wyke Farms, sebuah syarikat pembuat keju terkemuka di Somerset, Britain.

Syarikat berusia 155 tahun itu membekalkan 15,000 tan cheddar setahun ke seluruh Britain dan 160 negara lain.

Dia perlu menggunakan kemahiran menghidu ketulan keju mentah yang sudah cukup sesuai untuk dijadikan keju cheddar terbaik dan kebolehannya itu menyebabkan syarikat bersedia membayar premium £25,000 (RM129,000) setahun kepada syarikat insurans Lloyd’s di London sebagai insurans hidungnya.

Diane berkata, dia sentiasa berhati-hati menjaga hidungnya dan memastikan dia tidak diserang selsema. “Saya mempunyai deria bau yang baik dan menyedarinya sejak kecil.

Saya amat berhati-hati mengelak dijangkiti penyakit dan sentiasa menjaga kesihatan dan kecergasan kerana tidak mahu sebarang masalah yang akan menjejaskan deria bau atau rasa,” kata Diane.

Diane perlu memakan lebih 230 gram cheddar dalam masa empat hari seminggu atau 83 kilogram setahun. “Saya memang sukakan keju,” kata Diane
Loading...

Related

Global 2669471683267749907

PEMASARAN SATU SABAH
ISU PANAS 1MDB

Jumlah Paparan Halaman

POPULAR

Recent

Comments

Connect Usitem