satusabah

Kes Rasuah Sabah: Pengarah, Timbalan Amal Hidup Sederhana Untuk Sembunyi Kekayaan

Dari kiri: Ag Tahir dan Teoh.
KOTA KINABALU: Secara luarannya, mereka merupakan penjawat awam yang menjalani kehidupan sederhana dan tidak dikenali.

Namun, kehidupan mereka sebenarnya dilimpahi kemewahan dalam bentuk wang ringgit, barang kemas, jam tangan dan kereta mewah.

Pengarah Jabatan Air Negeri Sabah, Ag Tahir Ag Talip dan Timbalannya, Teoh Chee Kong cukup dikenali di kalangan kejiranan mereka tetapi tiada siapa menyedari sisi kehidupan mewah mereka. Ag Tahir, 54, gemar mengumpul kereta mewah.

"Dia mengumpul untuk dirinya sendiri dan tidak suka bersosial walaupun ramai mengenalinya," kata sumber yang mengenali beliau. Sumber berkata dia pernah melihat pengarah itu menggunakan kereta mewah yang dirampas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Rabu lalu.

"Saya pernah melihatnya memandu Range Rover. Saya percaya semua kereta yang gambarnya dirakam media kepunyaan beliau. Saya pernah melihatnya memandu kereta tersebut," kata sumber itu lagi.

Namun tidak dapat dipastikan sama ada kenderaan itu didaftarkan di bawah nama Ag Tahir. Difahamkan kenderaan itu dirampas dari rumah salah seorang ahli keluarganya.

Sembilan kenderaan mewah yang dirampas termasuk sebuah Range Rover V8 (bernilai RM1.1 juta), Mercedes Benz C300 (RM308,000), Audi A1 (RM180,000) dan Lexus ES (RM260,000).

Individu lain yang mengenali Ag Tahir berkata dia berasal dari Bongowan di Papar, Sabah.

Dia dikenali sebagai seorang yang tidak gemar menunjuk-nunjuk walaupun pernah bercuti di luar negara.  Ag Tahir merupakan bapa kepada tiga orang anak - dua perempuan dan seorang lelaki.

Sementara itu, Teoh pula disifatkan sebagai pegawai kerajaan yang suka merendah diri dan hanya memandu kereta model lama Toyota Vios.

Dia yang berasal dari Beaufort, Sabah tinggal di sebuah banglo dekat Luyang di sini.  Bagaimanapun dia sering berkunjung ke Australia dan merancang untuk berhijrah ke negara jiran itu.

Seorang jurutera terlatih, Teoh berasal dari keluarga berada yang terlibat dalam perniagaan hotel, pembinaan dan pembangunan. Rakan-rakannya menyifatkan Teoh seorang individu yang pemurah dan tidak pernah menunjuk-nunjuk kekayaannya.

 "Dia tidak pernah memakai jam tangan," kata rakannya.
Loading...

Related

SPRM 6613703717267690142

PEMASARAN SATU SABAH
ISU PANAS 1MDB

Jumlah Paparan Halaman

POPULAR

Recent

Comments

Connect Usitem