satusabah

Dua lagi Nelayan Indonesia Diculik

LAHAD DATU: Dua nelayan warga Indonesia diculik di perairan Merabung dekat sini, semalam.

Komander Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM), Datuk Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid, berkata juragan berusia 43 tahun dan pembantunya berusia 36 tahun itu diculik kira-kira 7.30 malam.

"Pada kira-kira 6.30 petang, juragan dan pembantunya itu bersama 11 awak-awak memberhentikan bot mereka di kawasan itu untuk menangkap ikan dan mereka kemudian didatangi sekumpulan lelaki bersenjata yang naik ke atas bot.

"Kumpulan ini telah mengambil kesemua telefon bimbit milik kru kapal dan turut menyamun enjin bot," katanya kepada Bernama.

Wan Abdul Bari berkata pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian itu kira-kira 30 minit kemudian kerana radio bot berkenaan rosak.

"Sebelas awak-awak yang selamat mendapatkan bantuan daripada bot nelayan lain dan menghubungi pihak keselamatan menerusi radio mereka," katanya lagi.

Beliau berkata kru yang selamat dan bot nelayan itu berlabuh di jeti kira-kira 3 pagi tadi.

"Siasatan masih dijalankan berhubung kejadian culik berkenaan," katanya.

Wan Abdul Bari berkata, kumpulan senjata yang mendalangi kejadian itu bertindak bergerak ke sempadan antarabangsa. Pada 5 November lalu, dua tekong kapal nelayan diculik di perairan Kertam, Kinabatangan, Sandakan. - BERNAMA
Loading...

Related

Esscom 947957819196651460

PEMASARAN SATU SABAH
ISU PANAS 1MDB

Jumlah Paparan Halaman

POPULAR

Recent

Comments

Connect Usitem