satusabah

Nampak helikopter dipanah petir

SRI AMAN 8 Mei – Seorang penduduk rumah panjang di Kampung Seduku di sini mendakwa melihat sebuah daripada empat helikopter yang melalui kampung tersebut pada Khamis lalu, dipanah petir.

Dalam kejadian kira-kira pukul 4 petang itu, Mona Lipek, 40, memberitahu, dia sedang berehat di beranda rumahnya apabila melihat empat helikopter melintasi kawasan perkampungan mereka menuju ke arah Sebuyau.

Menurutnya, dia melihat helikopter keempat yang berada di belakang sekali tiba-tiba dipanah petir menyebabkan kelihatan tidak stabil.

“Disebabkan takut, saya terus masuk ke dalam rumah kerana bimbang perkara tidak diingini berlaku.

“Pada masa sama, cuaca yang ketika itu hujan bertukar menjadi ribut dan angin kencang menyebabkan bunyi helikopter itu tidak kedengaran lagi,” katanya kepada Utusan Malaysia ketika ditemui di sini hari ini.

Dalam kejadian Khamis lalu, sebuah helikopter jenis AS350 yang disewa dari Filipina oleh syarikat Hornbill Skyways untuk kegunaan semasa Pilihan Raya Negeri Ke-11 (PRN-11) Sarawak, terhempas di Sebuyau semasa dalam perjalanan dari Betong ke Kuching

Lima penumpangnya iaitu Timbalan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, Datuk Noriah Kasnon bersama suaminya, Asmuni Abdullah; Ahli Parlimen Kuala Kangsar, Datuk Wan Mohammad Khairil Anuar Wan Ahmad; Ketua Setiausaha kementerian, Datuk Dr. Sundaran Annamalai dan pengawal peribadi Noriah, Ahmad Sobri Harun terbunuh manakala juruterbang warga Filipina, Kapten Rudolf Rex Ragas masih belum ditemukan.

Menurut Mona, jarak helikopter keempat dengan tiga pesawat lain di hadapannya kelihatan agak jauh semasa kejadian berlaku.

Seorang lagi penduduk, Gelang Kadir, 39, mendakwa beberapa pokok kelapa bergoyang manakala rumahnya terasa bergegar apabila sebuah helikopter terbang rendah melintasi perkampungan mereka kira-kira pukul 4.30 petang pada hari kejadian helikopter membawa rombongan kenamaan itu dilaporkan terhempas.

“Saya sedang memasak apabila terasa rumah bergegar dan bumbung pula seperti mahu tercabut. Apabila memandang ke luar tingkap, saya nampak sebuah helikopter terbang begitu rendah seperti mahu melakukan pendaratan cemas,” dakwanya.

Tambahnya lagi, dia juga mendengar bunyi letupan tetapi tidak pasti sama ada datang dari helikopter itu atau bunyi petir.

Seorang nelayan, Arif Johari, 40, pula memberitahu, rakannya yang sedang bertukang juga mendakwa melihat sebuah helikopter terbang rendah menuju arah Sebuyau.

“Secara tiba-tiba helikopter itu hilang dari pandangan mungkin disebabkan keadaan hujan dan angin kencang pada masa itu,” katanya. - Utusan Online
Loading...

Related

Sarawak 2924347903244442702

PEMASARAN SATU SABAH
ISU PANAS 1MDB

Jumlah Paparan Halaman

POPULAR

Recent

Comments

Connect Usitem